USA

Som vanligt när det gäller USA är det lätt att associera till populärkulturen och det gäller även i viss mån när det kommer till stränder. Tankar som dyker upp är TV-serien Baywatch med vältränade, solbrända livräddare och musikgruppen Beach Boys som hyllade Kaliforniens soliga stränder i låtar som ”Surfin’ USA” och ”California Beach”.strand vid amadores Venice Beach med livräddartorn som känns igen från TV-serien Baywatch

Kalifornien

Kalifornien har den största koncentrationen av stränder i USA och ska man surfa är det framför allt på de långa kuststräckor här förutsättningarna är som bäst. Här finns bland annat den berömda trion Redondo Beach, Hermosa Beach och Manhattan Beach som ligger angränsande vid varandra. De brukar kallas för strandstäderna (Beach Cities) och finns belägna i Santa Monica Bay i Los Angeles-området.

Redondo Beach

Redondo Beach är en mindre ort i Los Angeles-området uppkallad efter sin strand. Detta är en av platserna som fostrat den livsstil som många förknippar Kalifornien med: vågsurfing i vattnet samt skateboard- och rullskridskoåkning på strandpromenaden.
Redondo Beach strand
Foto: Amblin

Hermosa Beach

Hermosa Beach är en mindre ort döpt efter sin strand och ligger i närheten av Los Angeles. På den långa kuststräckan flankeras stranden av Redondo Beach i söder och Manhattan Beach i norr.
Redondo Beach strand
Varje sommar anordnas International Surf Festival som äger rum på både Hermosa Beach och Manhattan Beach. Under dessa dagar hålls bland annat turneringar i beachvolley och beachfotboll vid sidan av surfing.

Manhattan Beach

Manhattan Beach är också namnet på själva orten som ligger vid stranden. En del celebriteter inom sporten bor här: golfspelaren Tiger Woods, basketspelaren Shaquille O’Neal och tennisspelaren Maria Sharapova är kanske de mest kända. Det är dessutom bara cirka två mil till stjärnstaden framför andra, Hollywood.

Som på många stränder i Kalifornien är surfing och beachvolley en vanlig syn. Manhattan Open Beach Volley Tournament är en av sportens mest prestigefyllda turneringar som hållits sedan 1960. Är man på stranden i augusti kan denna bevittnas med många professionella spelare som deltar.
Manhattan Beach strand
Foto: Evan Thomas

Florida

Florida brukar kallas för "the Sunshine State" och många pensionärer har flyttat hit för värmens skull, vilket gör att genomsnittsåldern är ovanligt hög. Det var Palm Beach som först gjorde Florida till ett populärt ställe för societeten och senare för pensionärer och internationell turism. Miami är den största staden i delstaten och i dess närhet ligger stora turistorter som Miami Beach och South Beach. Vid sidan av dessa finns även Daytona Beach berömt för biltävlingen Daytona 500.

Från Florida går det att ta sig vidare till Key West och här finns Smathers Beach med flera stränder.

Hawaii

Hawaii är en ögrupp utanför USA:s västkust och här finns många fina platser värda ett besök bland annat på grund stränderna. Hawaiis existens beror på naturfenomenet hot spots, vilka inneburit att öarna en gång i tiden i dykt upp ur havet. En av de öar som har mest att bjuda på i form av fina badmöjligheter och naturupplevelser är Maui. På ögruppen har också naturfenomen givit upphov till några besynnerliga stränder. Här finns den röda Kaihalulustranden, den svarta Punalu'u Beach och den gröna Papakolea Beach.

Waikiki Beach

Klassisk sandstrand på en av Hawaii-öarna, Oahu närmare bestämt. Waikiki ligger invid staden Honolulu och här blandas det exotiska med storstadslivet.
Waikiki
Foto: Cristo Vlahos