Turkiet

Man brukar säga att i Turkiet möts öst och väst. Det sker rent geografiskt på Anatoliska halvön, men också kulturellt med bland annat grekiska och arabiska inslag. Turkiet gränsar till tre hav (inkl. innanhavet Egeiska havet), de flesta besöker antingen turistorterna på sydsidan vid Medelhavet eller på västkusten vid Egeiska havet. Stränder finns det gott om och vattentemperaturerna är höga under sommaren. Resorna till Turkiet är relativt billiga och även prisnivån på plats är attraktiv.
Ölüdeniz
Ölüdeniz vid Turkosa kusten är en av anledningarna att besöka Turkiet. Foto av Sevtap Ön.

Sydkusten

Antalya är destinationen för dig som vill ha både storstad och bad. Här finns två långa stränder Konyaaltistranden (stenstrand) och, en bit utanför staden, Larastranden (sandstrand med inslag av småsten). Flygplatsen ligger drygt en mil från centrum.

Alanya som ligger österut från Antalya är en av de stora turistorterna. Även här finns två långa stränder där Kleopatrastranden är den mest besökta, men även den Östra stranden (Alanya Beach) är populär. Vill man pröva en ny strand en dag kan det vara värt en dryg timmes restid för att ta sig till Side där stränderna enligt många är ännu bättre.

Alanya Beach

Alanya Beach eller Östra stranden som den kallas på svenska är vid sidan om Kleopatrastranden en av de två främsta badställena i Alanya. Alanya Beach är cirka fem kilometer lång och det finns även en angränsande strandpromenad.
Alanya Beach strand
Sanden är inte finkornig utan snarare bestående av små stenar. Det är långgrunt och därför ett bra val för barnfamiljen.

Marmaris ligger väster om Antalya och Alanya och är den tredje stora turistorten på sydsidan. Här finns det mesta som brukar hittas på en typisk turistort och en populär utflykt går till Ölüdenizlagunen. På andra sidan Gökovabukten ligger orten Dalyan med stranden Iztuzu Beach i sin närhet - en uppmärksammad strand både för dess skönhet och för att turistnäringens intressen här krockat med naturorganisationers som vill värna om havssköldpaddorna.

Fethiye är en liten stad på kusten mellan Marmaris och Antalya. I närheten finns några av Turkiets mest idylliska strandremsor (Ölüdeniz ligger ca en timmes bussresa bort). Det är en timmes transfer från flygplatsen i Dalaman. Fethiye omges av småvägar, vilket ger trakten ett lugnare intryck medan det å andra sidan blir längre restider än om man utgår från Antalya, Alanya eller Bodrum.

För den som gillar att se sig omkring till fots är The Lycian Way en berömd vandringsled som sträcker sig 50 mil utmed södra kusten. På The Lycian Way stöter man på turistmål såväl som kulturella platser och man får även en chans att upptäcka det lantliga Turkiet.

Västkusten

Izmir är en kuststad vid Egeiska havet och ligger ungefär i höjd med huvudstaden Ankara. Staden hette innan Smyrna, men döptes om till det mindre grekisktklingande Izmir efter etiska konflikter i området. Det är en storstad befolkad av fem miljoner med ingredienser av både modern bebyggelse och kåkstäder som klättrar på bergssidorna. Det finns en flyplats i staden dit transfers även går till näraliggande turistorter som Çesme.

Längre ner på samma kust finns den stora turistorten Bodrum som är förstavalet för flera av dem som söker ett vilt nattliv.

Norra kusten

De flesta besöker turistorterna vid Medelhavet eller Egeiska havet, fast norr om Turkiet ligger också Svarta Havet. Temperaturen är svalare här uppe och turistorterna färre.