Spanien

Spanien är ett av de länder vi svenskar oftast besöker när vi är ute efter sol och bad. Även om det finns sandstränder i exempelvis Malaga är det ofta turistorter på öar som Mallorca, Ibiza eller Kanarieöarna vi besöker.
Maspalomas öken
Vy över Maspalomasöken på Gran Canaria. Foto av Guido Haeger.

Kanarieöarna

Kanarieöarna som är en ögrupp utanför Afrikas nordvästra kust är en av världens mest solsäkra platser. Under de flesta månaderna regnar det i stort sett aldrig, särskilt då under perioden april-september, men även vintermånaderna brukar erbjuda vamt och soligt väder. Turistexplosionen har också lett till att många nya turistorter dykt upp med tillhörande stränder som i några fall tillkommit på konstgjord väg.

Gran Canaria är den mest besökta av kanarieöarna och här finns flera välkända turistorter. Huvudstaden heter Las Palmas och invånarantalet på cirka 700 000 är även det största av alla städer på Kanarieöarna. Öns flygplats ligger förstås här och det finns även en utmärkt strand i form av Playa de las Canteras att besöka för de som väljer att bo i staden. Fast det är på turistorter som Playa del Ingles och Puerto Rico som de flesta väljer att bo. I Playa del Ingles finns den långa stranden vid Maspalomas som till viss del är en öken. En av de allra finaste stränderna på ön är den konstgjorda Amadores vars sand skeppats från Västindien.

Teneriffa är tillsammans med Gran Canaria de mest besökta öarna. Här heter de vanligaste turistorterna Los Cristianos och Los Américas. Mellan dessa ligger den omtyckta stranden Playa de las Vistas, vilket binder samman orterna med en strandpromenad. På grund av eskalerande bebyggelse som den ökade turismen givit upphov till har Los Cristianos och Playa de las Américas växt ihop. Den nyare och alltmer populära turistorten Costa Adeje har likadant växt samman med Playa de las Américas.
Teide
Många besöker spaniens högsta berg Teide vars topp är drygt 3700 meter över havet.


På Teneriffa finner man också Spaniens högsta berg, den inaktiva vulkanen Teide. Du kan göra en endagarstur upp hit med samordnad bussresa eller med en hyrbil som då måste klara många slingriga vägar uppför. På vägen finns också chansen att stöta på en genuin befolkning som fortfarande bor i mindre byar. Och liftar finns för den som vill ta sig upp sista biten.

Huvudstaden på Teneriffa heter Santa Cruz som är belägen på nordöstra delen av ön. Det är på grund av namnen lätt att blanda ihop Santa Cruz med Puerto de la Cruz som ligger på norrsidan. Vid Puerto de la Cruz finns också den svarta lavastranden Playa Jardin. Fast ännu fler vykort från platsen pryds förmodligen av Lago Martiánez, den högst spektakulära och vackra vattenparken, som ligger precis intill stranden.

Puerto de la Cruz

Puerto de la Cruz ligger på norrsidan av ön och inte så långt ifrån huvudstaden Santa Cruze. Fin natur då orten är belägen i Orotavadalen och bland aktiviteter finns till exempel djurparken Loro Parque samt givetvis den världsberömda och jättelika parklen av pooler. För soldyrkaren är detta antagligen fel sida av ön då det generellt är mer moln på norrsidan. Vid havet ligger stränder med svart vulkansand och mest känd är Playa Jardin. Playa Jardin strandFuerteventura är lugnare än Gran Canaria och Teneriffa. Stränderna vid Corralejo här lockar också dem som gillar att surfa. Det kan dock vara blåsigt på norrsidan och några av de mest populära stränderna ligger vid södra delen av ön och då särskilt den närapå milslånga Jandia.

Mallorca och Ibiza

Mallorca och Ibiza är två populära turistöar som ligger i relativt nära varandra i Medelhavet ungefär i höjd med Valencia. Klimatet på dessa är därför likartat. Badsäsongen varar från juni till oktober.

Playa de Palma

Playa de Palma på Mallorca bär samma namn som staden Palma och stranden ligger cirka en mil från staden. Bor du i Palma tar du dig hit med buss eller taxi. Det finns också en skara hotell bara ett stenkast från stranden.
Playa de Palma strand

Es Trenc

Es Trenc som breder ut sig två kilometer på sydvästra sidan av Mallorca tillhör också de bästa stränderna på ön. Es Trenc ligger i ett naturområde och inte i anslutning till en badort eller hotellanläggning.Es Trenc strand

Playa den Bossa

Den flera kilometer långa stranden Playa den Bossa söder om Ibiza stad är den bästa på Ibiza enligt många.
Playa den Bossa strand
Foto av Alex Harries.

Fastlandet

Costa del Sol ligger i södra delen av fastlandet och bjuder på ett fantatiskt väder för det mesta under en lång sommar. I mitten av kuststräckan som utgör Costa del Sol finns staden Malaga med stränder som Malagueta, staden bjuder också på kultur med tjurfäktning och konstmuseer. Längst kusten finns flera andra fina orter.

I sydvästra Spanien ligger Cádiz som är en av de större städerna och likaså en hamnstad med lång historia. Vädret är dock inte alls lika varmt på vintrarna som på Kanarieöarna, men under våren och sommaren är det soligt och varmt och en av stränderna heter Playa de la Caleta.