Grekland

När det gäller semesterresor till Grekland associerar många till blå- och vitmålade hus som ofta är resta på bergskullar med utsikt över ett blått Medelhav. Det är den rika övärlden som gjort Grekland till en favorit hos många med resmål som Rhodos, Kos och Kreta för att bara
nämna några. Se Greklands bästa stränder.
vit byggnad i greklandVita hus i förgrunden och blått hav i fonden. Foto av Mstyslav Chernov.

AfaiatempletGrekland bjuder även på kulturella upplevelser och i fokus är då främst skulpturer och arkitektur från Antiken, som Afaiatemplet på Aegina som kan ses på bilden till höger.

Rhodos är en av de större öarna och här kan du hitta flera historiska minnesmärken. I Rhodos stad ligger den gamla stadsdelen innanför en stor medeltida fästning. En påminnelse om äldre historia finns även i den mindre orten Lindos där också några av Rhodos finaste stränder ligger.

Kreta är den största av Greklands öar och också favoriten för många resenärer - det natursköna som inbegriper de många härliga stränderna är ett av skälen. Vid den flotta orten Elounda hittar du flera möjligheter till bad på fina sandstränder. Missa heller inte Elafonisi på västra delen av ön som ibland kallas för "Medelhavets Maldiverna".

Naxos är en av de mest populära öarna och enligt många är det här de bästa stränderna finns. Värda att nämna är bland annat Aigos Prokopius, Agia Anna och Plaka Beach.

Samos är en av de större öarana i det grekiska öriket och ligger så långt bort som det är möjligt från det grekiska fastlandet och alldeles nära den turkiska västkusten. Se strandbilder och läs fakta om Samos.

Zakynthos tillhör inte de mest namnstarka öarna – kanske just på grund av sitt lite svårmemorerade namn – men när det gäller spektakulära stränder finns det få som kan mäta sig vid den du kan uppleva vid viken Smugglers Wreck och det omkringliggande landskapet som ärt smått unikt. Se bilder.

Thassos ligger i Thrakiska havet som den del av Egeiska havet kallas som gränsar till Greklands norra och nordöstra kust samt till Turkiets nordvästra kust. Öns landskap är bergigt, fast med gott om grön växtlighet. Som vanligt bjuds det på flera stränder och nämnas bör Golden Beach och Paradise Beach. Även om ön ligger flera mil norr om andra grekiska öar som Kos och Rhosos är luft- och vattentemperaturen lika hög som på dessa. Sommarmånaderna juni, juli och augusti erbjuder det allra varmaste klimatet med ett genomsnitt på närmare 30 °C. I vattnet stiger under dessa månader temperaturen från cirka 20 till 25 °C.

Lefkas nära fastlandet i väster bjuder på massor av grönska och branta klippor. Här finns också Porto Katsiki som är en av de mest spektakulära grekiska stränderna.

Anafi är en mindre ö i Kykladerna utan flygplats fast erbjuder en spännande natur och många stränder. Läs mer om Anafi...

Kefalonia tillhör Joniska öarna och ligger väster om det grekiska fastlandet. Här finns bland annat den spektakulära Myrtos Beach.

Även om det grekiska öriket är överväldigande med alla sin resmål och dithörande stränder ska inte Halkidiki glömmas bort som är Greklands Riviera. Här finns bland annat mycket fina stränder vid Nea Fokea och Hanioti på halvön Kassandra. Du har också chansen att göra ett besök i Greklands näst största stad Thessaloniki som ligger cirka 8 mil inåt landet.