Greklands finaste stränder

Grekland bjuder på en mängd fantastiska stränder invid det klara turkosblåsa Medelhavet. I den rika övärlden ingår kända resmål som Rhodos, Kos och Kreta medan andra mindre kända som Zakynthos och Thassos håller på att få allt fler resenärer.

Lefkas

Porto Katsiki

På ön Lefkas finns en av de mest spektakulära grekiska stränderna.
Porto Katsiki
Den smala strandremsan kan ibland bli full av solbadare och andra besökare som vill beträda den natursköna platsen. Vill du ha mer utrymme finns även Kathismastranden.

Kathismastranden

Kathismastranden

Kathismastranden på öns västsida har med massor av plats.

Kreta

Balos

En av Greklands mest udda och stränder är Balos som är ett naturens underverk. Stranden Balos ligger i närheten av staden Chania på norra delen av ön.
Balos strand

Elafonisi

Elafonisi som ligger i ett naturskydsområde på sydvästra delen av ön kallas ibland för "Medelhavets Maldiverna". Det finns dock få bomöjligheter med direkt närhet til stranden.
Elafonisi strand

Zakynthos

Navagio

På ön Zakynthos omges stränderna ofta av karaktäristiskt skarpa och höga bergsklippor. På en av de mest berömda stränderna finns ett gammalt förlist skepp, vilket ligger vid viken Smugglers Wreck och är en av världens mest oförglömliga platser.
Lindos strand

Kefalonia

Myrtos Beach

Den ljusa sanden och det starkt turkosa vattnet ihop med den hisnande inramningen gör denna strand till lika mycket en upplevelse som en badplats.
Myrtos Beach strand
Kefalonia tillhör de Joniska öarna som ligger väster om Grekland och alltså inte i Egeiska havet som de flesta öarna. Havet här heter Joniska havet, fast i båda fallen är det förstås Medelhavet. Myrtos Beach ligger på den nordvästra sidan av ön.

Rhodos

Lindos

Det finns tre fina sandstränder i närheten av Lindos som är en liten stad med antik historia. Över en av stränderna ståtar fästningen Lindos Akropolis högst upp på berget som också pryds av kalkvita hus på sin ena sida.
Lindos strandLindos ligger på öns östra sida och det är ungefär fem mil uppåt på kusten till Rhodos stad. Vill du besöka en mindre semesterort på Rhodos är detta ett charmigt alternativ där du kan promenera i mysiga gränder. Det avgår också utflyktsbåtar från stranden.

På andra sidan berget hittar du St Pauls bukt där vattnet är omgivet av steniga klippor samt två mindre intima sandstränder.

Naxos

Plaka Beach

Plaka Beach är en flera kilometer lång strand på västra dleen av Nxos. Sanddyner är ett vanligt inslag och det finns gott om utrymme för de som vill ha lite plats för sig själva. Den största delen av stranden är i naturligt skick, det vill säga utan områden med solstolar. En del av Plaka Beach är dessutom nudiststrand, men den långgrunda stranden gör det också till en bra val för barnfamiljer.
Plaka Beach strand
Naxos har flera finnas stränder och värda att nämnas är också Aigos Prokopius och Agia Anna.

Thassos

Golden Beach

Golden Beach ligger på östra kusten grant i en vik. Runtom reser sig bergen och då detta är en av de mer gröna regionerna dominerar skog landskapet omkring ön, men påfallande är också bergen som på avstånd omringar viken och som är delvis beklädda av skog. Det finns solstolar på stranden och flera matställen.
Golden Beach strand
Foto: Edal Anton Lefterov

Thassos ligger i Thrakiska havet som den del av Egeiska havet kallas som gränsar till Greklands norra och nordöstra kust samt till Turkiets nordvästra kust.

Kassandra

Nea Fokea

Nea Fokea är beläget på den grekiska halvön Kassandra. Kassandra är en del av Halkidiki (även kallat Chalkidiki), Greklands Riviera.
Nea Fokea strand
Nea Fokea betraktas som en av de bästa stränderna i Halkidiki. Här kan du bada i Egeiska havet i klart vatten och sola på den långsträckta sandstranden.