Cypern

I östra delen av Medelhavet ligger Cypern som erbjuder en längre badsäsong än Grekland och som har fler soltimmar än Turkiet. Uppsöker du stränderna kan du också räkna med enastående rent badvatten – de mätningar som utförs av Europeiska Miljöbyrån har sju år i rad visat att Cyperns badvatten är Europas renaste.
cypern satellitbild
Cyperns landmassa sett från ovan. Foto av NASA.

Även om Cypern geografiskt ligger i Asien tillhör landet Europa och euro används sedan 2008 som valuta. Huvudstaden heter Nicosia, flygplatserna ligger dock i Larnaca och Paphos.

Årstiderna är i stort sett samma som för oss - september kan vara varmare än juni - och reser du till Cypern under juli-augusti är bör du räkna med heta dagar och varma kvällar.

Ayia Napa är den stora turistorten på Cypern och också känt som stället framför de flesta andra när det kommer till partande. Här finns hundratals barer och därtill många diskotek med väl tilltagna öppettider. Den kanske bästa stranden heter Grecian Bay. Vill man hitta en lugnare atmosfär finns Agia Thekla cirka en halvmil västerut.

Grecian Bay

Grecian Bay är en av Cyperns bästa stränder. Den ligger vid öns största turistort Ayia Napa, det geografiska läget är öster om centrum och nära båthamnen. Om du vill bo så nära Grecian Bay-stranden som möjligt ska du arrangera boendet på Grecian Bay Hotel. Detta är ett ganska stort hotell med över 500 rum och har man lite tur kan man räkna med fantastisk utsikt över poolområdet, sandstranden och framför allt havet som breder ut sig mot horisonten.

Det går också att stöta på andra namn för delar av stranden, som till exempel Limanaki, men Grecian Bay är själva bukten som inrymmer hela sandstranden och var det ursprungliga namnet.Grecian Bay strand

Agia Thekla

Agia Thelka ligger cirka en halv mil väster om Ayia Napa och erbjuder därmed en lite lugnare atmosfär. Det är en barnvänlig strand, men även ett bra alternativ för de som vill snorkla. Det finns faciliteter som omklädningsrum och toaletter vid stranden. Även badvakter finns under högsäsong.Agia Thekla strand
Foto: Antonioc LG

Jämför näraliggande resmål: Grekland.