Australien

Australien är storskaligt i många bemärkelser och en del av detta är Great Ocean Road som sträcker sig 27 mil utmed kusten från Torquay till Warrnambool. Vägen liknar få andra och i dess närhet finns havet och magnifika klippor inklusive De tolv apostlarna.surfare i australienCurrumbin Beach är en av många surfstränder i Queensland. Foto av Steven Johnson.

Här finns några av världens bästa surfstränder. Det är inte minst på den östra sidan av Australien du finner surfstränderna och det är inte vilka stränder som helst. För många förknippas stränderna ”down under” med surfing och bland de allra mest kända inom det facket är Bondi Beach och Bells Beach.

Sydney är en storstad, men har flera stränder värda ett besök och då inte minst Bondi Beach som är en av de mest kända "surfstränderna".

Bells Beach

I närheten av Torquay finns ett annat mecka för surfare, Bells Beach som ligger i delstaten Victoria i sydöstra delen av ön.

Det kan sannerligen vara stora vågor och det blåser ofta en hel del här. Bells Beach är hemvist för världens äldsta surftävling: Bells Beach Surf Classic och dessutom finns här ett surfmuseum. Stranden sägs också förekomma i slutet av filmen Point Break (med bl.a. Patrick Swayze och Keanu Reeves).

Stranden ligger invid Great Ocean Road i närheten av Torquay. I Torquay finns också företaget Quicksilver som de flesta som sysslar med surfing förmodligen känner till.Bells Beach strand

Four Mile Beach

En annan strand som lockar surfare är den fenomenalt långa Four Mile Beach. Denna strand ligger i delstaten Queensland vars territorium inrymmer mer än halva den östra kuststräckan.

Four Miles Beach är inte lika populär som Bondi Beach, men för den som föredrar att ha naturen runt sig är detta en pärla. Förbered dig på tropiskt regnskogsklimat. Bekvämligheter finns dock då den mindre staden Port Douglas är belägen nära stranden. Turister vallfärdar hit och förutom surfingen lockas dykare av Stora barriärrevet som ligger utanför kusten.Four Mile Beach strand

Hyams Beach

I en egen kategori hamnar Hyams Beach som är inskriven i Guinness Rekordbok som världens vitaste strand. Den kallas också för ”White Sand Beach”. Den vita färgen beror på att sanden helt består av vit kvarts.

Hyams Beach är en av många fina stränder i Australien. Den är belägen på södra östkusten vid Jervis Bay-kusten och med ett ungefärligt avstånd till Sydney på två mil.Hyams Beach strand